CanSat Lanceerdagen Maart 2019

Op 29 maart, hebben studenten van de Technische Universiteit in Delft twee zelfgebouwde raketten gelanceerd, de CanSat V7, voor de Nederlandse CanSat competitie. De voertuigen zijn gelanceerd vanuit ASK ‘t Harde in Gelderland, in samenwerking met NEMO, ESERO en Defensie. De eerste lancering met zes satellieten gebouwd door middelbare scholieren ging volgens het boekje en bereikte een hoogte van ca. 1 km. Helaas is het tweede voertuig met zes andere satellieten net na lancering uit de toren uit elkaar gevallen. Door standaard regels van het veiligheidsteam van zowel Defensie als DARE, stonden alle toeschouwers op een veilige, ruime afstand van het lanceervoertuig. Van elke CanSat satelliet zijn onderdelen teruggevonden, alsmede van het lanceervoertuig.d

Het CanSat V7 lanceervoertuig.

Uiteindelijk zijn we bezig met experimentele raketbouw. Tijdens een lancering van een raket moeten er in een kort tijdsbestek duizenden dingen goed gaan, terwijl een kleine malfunctie kan zorgen voor een ander resultaat dan gewenst. Na de lancering is een team van specialisten van DARE onder begeleiding van Defensie naar het lanceerplatform gegaan om zo de lanceerlocatie veilig te stellen en beeldmateriaal op te nemen van de onderdelen. Op basis hiervan zal een uitgebreide analyse uitgevoerd worden om zodoende de root-cause van de gemiste lancering te achterhalen. Op die manier kunnen we leren van deze lanceerpoging en wanneer nodig een update in het ontwerp uitvoeren.

Wij danken de lanceerlocatie ASK ’t Harde voor de ondersteuning vandaag en wensen de CanSat teams veel succes met de finale van de Nederlande CanSat competitie.